Opeinder Courant #3 – Boortoren op het Zwartveen

Uit de Leeuwarder Courant van 8-12-1975.

Uit de Leeuwarder Courant van 8-12-1975.

De gaswinning in Groningen is recentelijk onderdeel van een scherp debat in de politiek en de samenleving. Maar gaswinning is niet iets exclusief Gronings. In 1971, twaalf jaar nadat het Slochteren-gasveld in Groningen werd ontdekt, doemde de eerste boortoren op in Opeinde. In de rechthoek Leeuwarden-Grou-Drachten-Buitenpost liggen talloze gasvelden op ongeveer 2000 meter diepte. Ten noorden van Nijtap ligt ook nu nog één van de boorlocaties waar men dat aardgas uit de grond haalt. Het krantenartikel, horend bij bovenstaande foto, verhaalt over het jaar 1975 toen een evaluatieboring werd uitgevoerd in hetzelfde gebied: het Zwartveen. Waar men ooit veen won als brandstof vloeit nu gas omhoog voor soortgelijke doeleinden. Petroland, een oliemaatschappij die later opging in Total, had het initiatief.

Toelichting bij bovenstaande foto uit dezelfde krant

Toelichting bij bovenstaande foto uit dezelfde krant.

Volgende week in aflevering 3 van de dorpsatlas een vervolg op dit onderwerp. Zowel de gasvelden, boorlocaties, buisleidingen als de gevolgen in de vorm van bodemdaling worden dan in kaart gebracht.

Over de historie van gaswinning in Opeinde en omstreken schreef HFDP-bestuurslid Peter Terpstra enkele maanden geleden onderstaand artikel.

Opeinde en zijn gas

Niet te missen waren ze, die zeventien gapende gaten langs Nijtap en Kommisjewei, afgelopen voorjaar. Weekblad Breeduit van 21 maart 2014: “Vanaf 31 maart zijn er tussen Nijega en Nijtap werkzaamheden aan een oude gas-transportleiding. Die buis is al jaren buiten gebruik en bevat verontreinigd water. Nadat het vieze water is afgezogen zal de leiding fotografisch worden geïnspecteerd”. Die klus is geklaard en alle sporen zijn uitgewist. Histoaryske Feriening De Pein liet het daar niet bij en spitte in archieven naar dieperliggende informatie.

Klik hier voor het volledige artikel van Peter.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.