Toen & nu #4 – Het groene goud

Opeinde is nu, samen met Makkinga, één van de twee plaatsen in Friesland met een grasdrogerij. In 1950 telde de provincie er nog twintig. De grasdrogerij is in de jaren ’40 gebouwd. Inderdaad, in oorlogstijd. In die jaren was er een gebrek aan bijna alles, ook aan krachtvoer voor het melkvee. Dat was funest voor zuivelfabriek ‘De Eendracht’, omdat het de melkproductie enorm drukte. Het is daarom dat er aan diezelfde Iendrachtsingel een coöperatieve grasdrogerij werd opgericht: redder in nood voor ‘It Fabryk’. Overigens was Nijega lange tijd de beoogde vestigingsplaats van deze drogerij.

Foto links door Jaap de Vries. Klikken is vergroten.

Foto rechts door Jaap de Vries. Klikken is vergroten.

‘Tiden hawwe tiden’. Tegenwoordig zijn de rollen omgedraaid. De melkfabriek liet in 1984 het leven en werd overleefd door dezelfde drogerij die haar ooit redde. Maar ook de grasdrogerij veranderde, ging opereren op grotere schaal. De blikken uitbreiding die op de tegenwoordige foto het zicht ver- of ontsiert is een gevolg van die groei. Zelfs de pijp groeide. Een vuurtoren heeft Opeinde nooit gehad, maar de rooksignalen die uit de schoorsteen van de drogerij blazen zijn in de wijde omtrek zichtbaar en soms ruikbaar. Waar de shovel het gras tegenwoordig naar binnen laadt werd het gras destijds met een hooivork vanuit de kar de fabriek in gewerkt. De foto hieronder toont het bewijs.

De heer Jan Tibbesma gooit het gras in de voorbak van de drogerij. Foto afkomstig uit het boekje 'Opeinde in oude foto's' (2007).

De heer Jan Tibbesma gooit het gras in de voorbak van de drogerij. Foto afkomstig uit het boekje ‘Opeinde in oude foto’s’ (2007).

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.