Toen & nu #6 – Hervormde kerk

Boven de Nederlands Hervormde Kerk in aanbouw (1907-1908), onder hoe de kerk er nu bij staat (foto door Jaap de Vries).

Boven de Nederlands Hervormde Kerk in aanbouw (1907-1908), onder hoe de kerk er nu bij staat (foto door Jaap de Vries).

De oudste van de twee bestaande Opeinder kerken is de Hervormde kerk aan de Kommisjewei. ‘Hoe lieflijk zijn uwe woningen, o Heer’ zijn de woorden die ds. Meijer sprak tijdens de allereerste dienst in het kerkgebouw in 1909. Vóór dat jaar huisde de Hervormde Gemeente in het Romaanse kerkje dat op de begraafplaats bij Nijtap heeft gestaan. De verplaatsing van de kerk houdt hoogstwaarschijnlijk verband met de verschuiving van de dorpskern in de richting van het Opeinder Kanaal.

Momenteel is het niet meer de Hervormde Kerk van Nijega, Opeinde en De Tike die haar diensten in de kerk houdt, maar De Gereformeerde Kerk (hersteld). De kerk, ontworpen door Wolter te Riele, is één van de zeven rijksmonumenten in Opeinde. Een Grieks kruis vormt het grondplan en in de toren met tentdak hangt een klok uit 1659; ook de gevelsteen en de preekstoel dateren uit de 17e eeuw en waren eerder in gebruik in de kerk bij Nijtap. Orgelmakerij Bakker & Timmenga leverden het orgel in 1909. De laatste restauratie was in 1975; ook de consistorie werd toen aangebouwd.

1 reactie

  1. Geachte meneer/mevrouw,

    Heeft u informatie over bewoners van Opeinde rond 1910? Rond die tijd vertrok het gezin Foppe Teunis van der Veen naar de Verenigde Staten van Amerika, staat Washington. Zijn derde kind was mijn opa Wybe van der Veen. Ik ben erg benieuwd naar de beweegredenen van deze emigratie. Bij voorbaat dank!!

    Gr Alwine van der Veen

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.