HFDP Detectives #1 – Tine Lindeboom en Nijtap

In de afgelopen zomer is HFDP twee keer gevraagd om te helpen bij historisch speurwerk over de volgende onderwerpen:

Tine Lindeboom

De eerste vraag kwam binnen via dorpsgenoot Johan Kuiper, kenner van met name de luchtoorlog gedurende de Tweede Wereldoorlog. Hij was benaderd door een Amerikaanse onderzoeker, Bruce Bolinger. Deze had aan een gebouw van een US-veteranen een muurplaat ontdekt. Die is gewijd aan Tine Lindeboom, in verband met haar hulp aan bemanningsleden van gestrande bommenwerpers. Een gezin Lindeboom, waaronder dochter Trijntje, emigreerde in 1928 van Luchtenveld onder Houtigehage naar Californië USA. Tine keerde terug naar Friesland stapte met de zeeman Age Salverda in de huwelijksboot. Ze kregen een zoon, Willem. De Tweede Wereldoorlog barstte los. Age op zee en moest daar blijven. Tine en Willem kwamen aan de Folgerster Loane te wonen, waar ze betrokken raakte bij een vluchtlijn van bemanningsleden van neergestorte bommenwerpers. Ze werd begin 1945 door de Duitsers opgepakt en in een concentratiekamp gezet. Gelukkig overleefde ze die hel. Kort na de oorlog scheidde ze van Age Salverda. Wat dat interessant maakt voor de HFDP? Welnu, Tine Lindeboom trouwde in 1946 met ‘onze’ dokter Johannes Siebinga. Haar precieze rol in het verzet wordt nu in zowel Nederlandse archieven als in die van de VS verder uitgeplozen.

Café Nijtap was omstreeks 1938 een dekstation. Foto: Kielstra & Kielstra, 2001.

Café Nijtap was omstreeks 1938 een dekstation. Foto: Kielstra & Kielstra, 2001.

Nijtap

De tweede nog lopende uitzoekklus gaat over het aloude en befaamde café Nijtap. De eigenaar van de huidige ’Kakelhof’ heeft aan de freelance journaliste Janneke Donkerlo (die tijdelijk in Wijnjewoude woont) gevraagd om een boekje te schrijven over de historie van herberg / café/ restaurant Nijtap. Het belang van HFDP (en heel Opeinde) hierbij: dit is een mooie gelegenheid de geschiedenis van “Nijtap”uit te zoeken en vast te leggen. De schrijfster heeft al met een aantal van de vroegere exploitanten gesproken, maar hoe meer verhalen en informatie hoe beter. Daarom wil ze graag met mensen spreken, van beide kanten van de tapkast, dus zowel ‘kastelein’ als klant. Wie een verhaal weet: bel Janneke Donkerlo op 06 26 898 775. Ook foto’s zijn van harte welkom.

Wie meer weet over Tine Lindeboom en/of Nijtap, graag even contact opnemen met een van de HFDP-bestuursleden. En… wordt vervolgd!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.