Historisch gemeentebesluit Peinder Mieden?

Niet alleen in Den Haag, maar ook in de raadszaal van de gemeente Smallingerland was er deze week sprake van spannende stemmingen. De gemeenteraad besliste op dinsdag 16 december over de aankoop van grond voor het woon- en natuurplan ten zuiden van Opeinde. Een plan dat zich de afgelopen jaren via ‘wij bouwen een wijk’ en ‘de nieuwe marke’ evolueerde tot het huidige concept: ‘de Peinder Mieden’. Een bijzonder plan ook, waarin de toekomstige bewoners samen opdrachtgever zijn voor hun project: een CPO (Collectief Particulier Opdrachtgeverschap). Maar de gemeente blijft als grondverwerver en geldschieter een onmisbare partij.

En de gemeenteraad was kritisch, scherp. Het plan krijgt vorm, maar kent zeker ook nog risico’s. Het bijgevoegde artikel uit de Leeuwarder Courant van 17 december geeft de nodige toelichting. Uiteindelijk gaf de raad het goede voorbeeld aan haar Haagse collega’s: na een compromis – de grond wordt gefaseerd aangekocht – was er een unanieme stem vóór. De volgende stap is het wijzigen van het bestemmingsplan.

De komende jaren gaat blijken of de kopersploeg de risico’s die de gemeenteraad ziet kan pareren, en of Opeinde getuige gaat zijn van haar grootste ruimtelijke ontwikkeling na de nieuwbouw in de jaren ’90. Een historisch feit in wording? We houden u op de hoogte.

LC Peinder Mieden

Klikken is vergroten.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.