Leerlingen Bernebrêge maken film over WOII in Opeinde (2015)

Nanne Siemensma en Mieke Biesma interviewen Jan Bijlsma tijdens de filmopnames.

Morgen, donderdag 4 mei, vindt de Nationale Dodenherdenking plaats en worden, ook in Opeinde, onder andere de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdacht. De meeste Peinders zullen één of meer van de waargebeurde verhalen die zich in ons dorp hebben afgespeeld in de periode 1940-1945 kennen. Deze verhalen worden sinds jaar en dag ook – of eigenlijk juist – in het basisonderwijs doorverteld. In 2015 deden ze dat op de (inmiddels voormalige) IBS de Bernebrêge op een bijzondere manier, namelijk door mee te doen aan het project ‘Vroeger dichtbij’.

“Vroeger Dichtbij” is een educatief filmproject voor het primair onderwijs dat is ontwikkeld door Stichting TOF media, film en educatie uit Groningen. In dit project komen de verhalen uit het verleden tot leven. De groepen 7 & 8 van basisscholen uit de provincies Groningen, Friesland en Drenthe speuren naar de geheimen van het dorp waar zij wonen. Zij verzamelen een aantal prachtige verhalen over de historie van hun dorp door middel van het maken van foto’s. Het eindproduct van elke school is een unieke film en een tentoonstelling over het verleden van hun wijk of dorp. De films van de scholen komen op deze website te staan.

De leerlingen van de Bernebrêge kozen dus voor de Tweede Wereldoorlog als filmthema. Met behulp onder andere een filmploeg, Sjoerdje Jansma en Jan Bijlsma werd er een film opgenomen van ruim 18 minuten. In de film staat het tragische verhaal van de Peinders Albert en Jelmer van der Hei centraal. Deze jonge broers waren betrokken bij het verzet en werden in augustus 1944 gevangen genomen door de bezetter. Jelmer wist op wonderlijke wijze te ontsnappen en aan een straf te ontkomen, maar Albert werd schuldig bevonden en naar concentratiekamp Neuengamme vervoerd, waar hij al na enkele weken overleed.

Verder worden in de film de oorlogsmonumenten aan de Reinder de Vriessingel bezocht en wordt het verhaal van de rondom Opeinde neergestorte oorlogsvliegtuigen verteld. Daarnaast komen in de film talloze sketches en animaties voor die mede door de scholieren zijn gemaakt. Bekijk de film hieronder:

 

Op deze pagina is meer te lezen over dit project en de ervaringen van de kinderen bij het maken van de film (inclusief een ware making-of).

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.