Opeinder Courant #7 – Timmerfabriek onder de hamer

De grasdrogerij en de voormalige zuivelfabriek kennen we, maar aan het begin van de 20e eeuw telde Opeinde nog een industrie aan de Iendrachtsingel: een timmerfabriek. Oprichter van de fabriek was Klaas Duursma, die in 1918 het bedrijf van zijn vader Jan overneemt en de machinale houtbewerking introduceert. De fabriek wordt gebouwd achter de woning op Kommisjewei 106 op de hoek met de Iendrachtsingel en had een eigen steiger aan het kanaal. De foto hieronder laat de timmerfabriek zien vanaf de brug, de woning aan de Kommisjewei staat er overigens nog steeds.

IMG_4218

Het witte gebouw links is de zuivelfabriek, helemaal rechts achter de bomen de timmerfabriek. Foto van vóór 1949, afkomstig uit ‘Tussen Leijen en Legauke’.

Klaas Duursma kwam, zag en innoveerde, kreeg veel mensen in dienst en leidde jonge vaklieden op. Maar de concurrentie deed hetzelfde: zowel in Nijega als in Drachten werd in de jaren ’20 de machinale houtbewerking geïntroduceerd. In 1936 moest Duursma, voordat hij naar Zuid-Afrika zou emigreren, toezien hoe zijn fabriek met machinerieën ‘onder de hamer’ ging. Het krantenartikel toont de veilingstukken. De voormalige fabriek kwam later in gebruik als opslag voor gewas en gereedschap en in 1949 werd op die plek de directeurswoning van de naastgelegen zuivelfabriek ‘De Eendracht’ gebouwd.

Opeinder Courant #7

Rechts de aankondiging van de openbare veiling (Leeuwarder Courant, 16-10-1936). Links twee personeelsadvertenties, onder uit 1928 en boven uit 1917.

Bron: ‘Tussen Leijen en Legauke’ (2001) door Harm en Foppe Kielstra, p.189-190.

2 reacties

    • Fokko Hamburg on 16 juli 2015 at 12:07

    Via Jaap de Vries ben ik op deze website terecht gekomen en zie ik me zelf op de brug staan, naast Anne Poppema. Wat een verrassing. Ik wil graag lid worden van jullie historische vereniging en hoop een bijdrage te kunnen leveren over de periode 1939 tot 1946, o.a. over wat zich heeft afgespeeld in ons huis café Vislust.

  1. Goedemiddag Fokko. Mooi dat je op deze manier achter het bestaan van de vereniging bent gekomen. Je naam en emailadres zal ik doorsturen naar het bestuur, zij zullen spoedig contact met je opnemen!
    Vriendelijke groet,
    Webredactie HFDP

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.