Opeinder Courant #7 – Timmerfabriek onder de hamer

De grasdrogerij en de voormalige zuivelfabriek kennen we, maar aan het begin van de 20e eeuw telde Opeinde nog een industrie aan de Iendrachtsingel: een timmerfabriek. Oprichter van de fabriek was Klaas Duursma, die in 1918 het bedrijf van zijn vader Jan overneemt en de machinale houtbewerking introduceert. De fabriek wordt gebouwd achter de woning op Kommisjewei 106 op de hoek met de Iendrachtsingel en had een eigen steiger aan het kanaal. De foto hieronder laat de timmerfabriek zien vanaf de brug, de woning aan de Kommisjewei staat er overigens nog steeds.

IMG_4218

Het witte gebouw links is de zuivelfabriek, helemaal rechts achter de bomen de timmerfabriek. Foto van vóór 1949, afkomstig uit ‘Tussen Leijen en Legauke’.

Klaas Duursma kwam, zag en innoveerde, kreeg veel mensen in dienst en leidde jonge vaklieden op. Maar de concurrentie deed hetzelfde: zowel in Nijega als in Drachten werd in de jaren ’20 de machinale houtbewerking geïntroduceerd. In 1936 moest Duursma, voordat hij naar Zuid-Afrika zou emigreren, toezien hoe zijn fabriek met machinerieën ‘onder de hamer’ ging. Het krantenartikel toont de veilingstukken. De voormalige fabriek kwam later in gebruik als opslag voor gewas en gereedschap en in 1949 werd op die plek de directeurswoning van de naastgelegen zuivelfabriek ‘De Eendracht’ gebouwd.

Opeinder Courant #7

Rechts de aankondiging van de openbare veiling (Leeuwarder Courant, 16-10-1936). Links twee personeelsadvertenties, onder uit 1928 en boven uit 1917.

Bron: ‘Tussen Leijen en Legauke’ (2001) door Harm en Foppe Kielstra, p.189-190.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.