Wegwijzer #8 – Nijtap

NijtapIn de vorige Wegwijzer bespraken we het ooit zo levendige buurtschap De Kletten, waar destijds zelfs een herberg was gevestigd: “De Witte Windhond”. Toen de Hegewei als verbindingsroute minder belangrijk werd verplaatste het café noordoostwaarts, naar Nijtap. Op de T-splitsing van de toenmalige Lijkweg (nu de Kommisjewei) met de Rydwei naar Rottevalle kwam de nieuwe tapperij of de ‘nije taap’, waaruit de straatnaam Nijtap voortsproot.

Wanneer de nije taap precies werd geopend is onduidelijk. Wanneer we uitgaan van het bouwjaar van het pand volgens het Kadaster moet het in 1861 zijn geweest. In het boek ‘Tussen Leijen en Legauke’ van Harm en Foppe Kielstra lezen we dat het bedrijf in 1887 word verkocht en in 1913 wordt verbouwd. Het was de tijd dat de stoomtram tussen Drachten en Leeuwarden nog over de Lijkweg reed, uiteraard met een halte bij het café. Reizigers konden vanaf die halte naar Rottevalle, Houtigehage en het Witveen bij Oostermeer. Het café was de plaats waar vele verenigingen vergaderden en hun uitvoeringen hielden, vaak in toerbeurt met het café bij het Opeinder Kanaal. Ook de afgelopen decennia werd het pand nog volop uitgebaat als horecagelegenheid. De afgelopen jaren werd er met enige regelmaat van keuken (en eigenaar) gewisseld: van Thais tot oud-Hollands en momenteel vooral kip.

Update 1: Jelle Reitsma plaatste een reactie op dit bericht met aanvullende informatie, waarbij hij het nut aantoont van het online krantenarchief krantvantoen.nl (LC, DvhN en weekbladen). In het kort: het café stond er al vóór 1800 aangezien het in 1801 te koop heeft gestaan. Rond 1863 is afgebrand, het huidige pand is van kort daarna.

Update 2: In tweede instantie heeft Jelle een krantenbericht van de verkoop van het café boven water gehaald uit 1787. Voortschrijdend inzicht! Wordt vervolgd?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.