Toen & nu #7 – Monumentaal ‘Einenêst’

In de zevende ‘Toen & nu’ staan we stil bij de boerderij aan de Kommisjewei 161, waar tot pakweg 10 jaar geleden nog actief werd geboerd. Daarnaast is het één van de vier gemeentelijke monumenten in het dorp. Ook de naastgelegen boerderij (nr. 163) heeft zo’n status. De karakteristieke boerderij van het kop-romptype is in 1875 gebouwd, zoals de datumankers in de voorgevel aangeven; het stookhok is van 1920. Op de historische foto (de linker van onderstaand tweeluik) is te zien dat de hedendaagse bewoner de tuin met historisch bewustzijn heeft heringericht: de paden, de beplanting en zelfs het witte bruggetje – welke doen denken aan de Engelse landschapsstijl – tonen opvallend veel gelijkenissen in beide foto’s. De precieze datering van de historische foto is ongewis, maar omdat op de oorspronkelijke versie te zien is hoe het spoor langs de Kommisjewei loopt moet de foto van vóór 1948 zijn.

Kommisjewei 161. Foto rechts door Jaap de Vries, foto links afkomstig uit het boekje 'Opeinde uit oude foto's' (2007). Klikken is vergroten.

Kommisjewei 161. Foto rechts door Jaap de Vries, foto links afkomstig uit het boekje ‘Opeinde uit oude foto’s’ (2007). Klikken is vergroten.

Naast haar  architecturale waarde is de boerderij vanuit historisch oogpunt op nog een andere manier bijzonder: één van de ruimtes in het gebouw is momenteel het fysieke onderkomen van de Histoaryske Feriening en is tot ‘Op’t Einenêst’ gedoopt. Het is de locatie waar het HFDP-bestuur al vóór de oprichting veelvuldig vergaderde, waar al talloze activiteiten plaatshebben en wat zodoende kan worden bestempeld als het zenuwcentrum van de vereniging. De naam bestaat enerzijds uit het element ‘Op’t Ein‘ wat naar Opeinde verwijst en anderzijds uit het element ‘nêst‘ als synoniem van broedplaats.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.