Geslaagde eerste HFDP-ontmoetingsmiddag

Ons Einenêst was gezellig vol, zaterdagmiddag 14 februari. De HFDP hield voor de eerste keer een ‘inloop-spreekuurmiddag’. Stamboom-onderzoekers Sjoerd de Boer en Jelle Reitsma hadden een hele uitstalling aan stamboomboeken en papieren over mens, huis en haard meegebracht, waarin naar hartelust kon worden gesnuffeld.

Impressie van de inloopmiddag op 'It Einenêst' (foto: Sjouke van der Heide).

Impressie van de inloopmiddag op ‘It Einenêst’ (foto: Sjouke van der Heide).

Een prille genealoge zag haar stamboom ontluiken, die middag. Bij toeval ontdekken twee bezoekers – voordat ze binnenstapten onkundig van elkaar – dat ze familie zijn. Iets verder weg dan broer en zus, maar toch. De vraag of een tijdens WOII van de aardbodem verdwenen familielid misschien in de Russische steppen is achtergebleven, staat nu op het huiswerklijstje van onze experts. Ze vinden hem vast, onze speurders.

Een keuze uit wat er nog meer voorbijkwam. Foto’s van familieleden en meer. Dorpsfilm bestelling (de tweede druk is in de maak). De brenger van een prentbriefkaart van de vroegere ’tichtset’ in het Peinderkanaal kwam binnen met die foto en vertrok met dezelfde foto en een toelichting gegeven door een onzer leden die bij die visplek gewoond heeft.

Maar niet iedereen betrad it Einenêst met een brandende vraag op de lippen of kwam een tasvol archiefstukken brengen. En dat hoeft ook helemaal niet. Het is een ontmoetingsmiddag voor onze leden. Of die komen met een opschrijfboekje vol vragen of met lege handen, gewoon voor een kijkje en een praatje, het is allemaal prima!

Het smaakt goed, zo’n première. Gelukkig voor wie er niet was (en voor wie er wel was ook): er komt zeker een tweede ronde. Over een maandje of twee doen we het nog een keer, en dan op een avond. Let op de aankondiging in een volgende Nieuwsbrief en/of op de website.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.