Landschapsexcursie bij De Leijen en it Swartfean

Leer het Peinder landschap en haar cultuurhistorie kennen tijdens een veelzijdige wandelexcursie in de omgeving van De Leijen en het Swartfean! Deze wordt in het kader van het ‘Jier fan it Smellinger Lânskip’ georganiseerd door de Histoaryske Feriening De Pein (HFDP) en de Historische Kring De Tike.

De tocht wordt begeleid door drie gidsen: natuurkenner Jan Hylkema, amateur-archeoloog Jelle van Bruggen en student landschapshistorie Wessel van Vliet. Al wandelend door de landerijen komen vele onderwerpen aan de orde, zoals archeologie, geologie & bodem, de historie van het Opeinder Kanaal, de vervening van De Leijen, de inpoldering van de Binnenleijen en de natuur in het gebied.

Luchtfoto van de zuidkant van De Leijen, oostelijk van de monding van het Opeinder Kanaal (© René Hogendijk).

Luchtfoto van de zuidkant van De Leijen. Links de monding van het Opeinder Kanaal in De Leijen (© René Hogendijk).

Deelname aan deze excursie is kosteloos. Wel is aanmelding vereist door middel van een email naar   website@hfdepein.nl. Wie niet e-mailt mag bellen naar 06-81954373 (Wessel van Vliet). Aanmelden kan tot en met woensdag 23 september. Het aantal plaatsen is beperkt! De excursie is bedoeld voor iedereen die belangstelling heeft. Maar omdat de wandeltocht grotendeels door grasland en over onverharde paden voert, is de excursie helaas niet geschikt voor mensen die slecht ter been zijn en voor jonge kinderen. Goede raad: trek schoeisel aan dat geschikt is voor het lopen over ongebaande paden.

We verzamelen zaterdagochtend 26 september 2015 om 8.45 uur bij de boerderij van Riemersma aan de Leidyk 5. Zo rond half twaalf zijn we daar weer terug. Dan is er op datzelfde adres gelegenheid om, met een bakje koffie of thee, nog even na spreken.

Tot zaterdag 26 september!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.