Landschapsexcursie door de Peinder Mieden

Banner landschapsexcursie 2016De Peinder Mieden is sinds kort de benaming van de landerijen tussen Opeinde en het Drachtster industrieterrein De Haven. Het is vooral de toekomst van dit coulisselandschap die de afgelopen jaren in de belangstelling staat. Tijdens de landschapsexcursie die Histoaryske Feriening De Pein (HFDP) op zaterdag 4 juni organiseert staat echter de historie van de streek centraal.

Drie gidsen leiden u op deze zaterdagmorgen al wandelend door het gebied en leren u de landschapsgeschiedenis van de Peinder Mieden ‘lezen’: Laurens Reitsma (oud-aardrijkskundedocent), René Hogendijk (bekend van deze website) en Wessel van Vliet (pas afgestudeerd als landschapshistoricus). Zij vertellen u onder andere over de vorming van het reliëf en de bodem in de ijstijden, het in de middeleeuwen ontstane coulisselandschap, de rol van de Burmaniasloot en de Kletten in de turfhandel, de aanleg van het Opeinde Kanaal, de winning van zand in het gebied en de invloed van het oprukkende Drachten. Ook staan we stil bij de geruchten over een voormalig kerkhof nabij de ijsbaan, waarvan mogelijk nog resten te vinden zijn in de bodem.

Belangstellenden kunnen zich tot uiterlijk donderdag 2 juni opgeven voor deze excursie door te mailen naar website@hfdepein.nl of te bellen met 06-81954373 (Wessel van Vliet). De kosten bedragen €4, leden van de HFDP betalen €3. We verzamelen op 4 juni om 8.45 uur bij het ijsbaangebouw aan de Hegewei, naast nummer 15. De wandeltocht duurt tot uiterlijk 11.30, met daarna mogelijkheid om koffie of thee te drinken en na te praten in het ijsbaangebouw.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.