Opeinder dorpskade blijft!

'Us doarpskade moat bliuwe' - april 2013, foto door Jan Benus

‘Us doarpskade moat bliuwe’ – april 2013, foto door Jan Benus

Misschien herinnert u het zich nog, het knalgele spandoek met daarop de tekst ‘ûs doarpskade moat bliuwe!’ dat vorig jaar tijdens de Turfrace langs het kanaal was geplaatst. Het was een protestuiting van de Histoaryske Feriening tegen het plan van de gemeente om de in slechte staat verkerende kade te slopen en te vervangen door een talud. Bekijk hier het bericht dat hierover destijds in de Drachtster Courant stond. In de afgelopen week verscheen er goed nieuws: het dorpsbelang maakte bekend dat de gemeente afziet van sloop en de kademuur behouden blijft!

Een opsteker voor de jonge HFDP, die als één van haar doelstelling het bewaken van materiële en immateriële erfgoed in het dorp ziet. De dorpskade is industrieel erfgoed bij uitstek. Na het handmatig uitgraven van het Opeinder kanaal aan het einde van de 19e eeuw werd er in 1913 een nieuwe zuivelfabriek gebouwd aan de Iendrachtssingel. Omstreeks diezelfde tijd werd ook de kade aangelegd. Het kanaal heeft ervoor gezorgd dat het agrarisch buurtschapje een streekverzorgend dorp werd. Voorzitter Geke van Boekel-Bergsma: ‘De functie van kade als laad en losplaats is daarbij van essentieel belang is geweest. De kade is daarom heel wat meer dan een toevallige verharding langs een vaart. Het maakt een onmisbaar deel uit van de Opeinder cultuurhistorie. Daarom moet de kade behouden blijven”.

Het gewijzigde plan dat voorziet in het opkappen van de passantenkade moet formeel nog langs de Provincie voor een vergunning. De uitvoering lijkt dan te kunnen beginnen in het najaar van 2014. Wanneer de kade eenmaal gereed is zal deze op gepaste wijze onthuld worden, waarbij de HFDP een belangrijke bijdrage gaat leveren. We houden u op de hoogte!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.