Verslag: inloopmiddag smaakt naar meer!

Het was een drukte van belang, zaterdagmiddag 22 oktober 2016 in onze tijdelijke verenigingskamer op Kommisjewei 161. Onze speciale gast Evert Kramer uit Leeuwarden, oud-conservator archeologie van het Fries Museum, is drie uur lang op plezierige wijze beziggehouden.

Op zo’n middag wordt het helder dat een behoorlijk aantal Peinders of met het blote oog of geholpen door een metaaldetector op omgeploegde weilanden of bouwplaatsen naar oudheden speurt en dat er dorpsbewoners zijn die goed kunnen bewaren.

Tussen kunst en kitsch? Daar leek het soms wel op. Deskundige Evert Kramer bestudeert de meegebrachte vondsten.

Tussen kunst en kitsch? Daar had het de bewuste middag soms veel van weg. Deskundige Evert Kramer bestudeert de meegebrachte vondsten.

Wat alzo voorbij kwam? Prachtige zee-egels, vergroeid met een stuk vuursteen en minstens 200 miljoen jaar oud.  Keien in allerlei maten en vormen, door het ijs uit Scandinavië hier achtergelaten tijdens de voorlaatste ijstijd en gevormd of geslepen door dat ijs of later water. Pijpenkoppen, groot en klein, waarvan we nu weten dat de kleintjes het oudst zijn, simpelweg omdat de tabak toen bijna niet te betalen was

Onze deskundige had het er de hele middag druk mee. Met opbouwend kritische blikken werden de op tafel liggende objecten beoordeeld en zoveel mogelijk voorzien van commentaar, waarbij de kwinkslag niet ontbrak.

Maar niet alleen vinders of bewaarders kwamen langs; ook andere belangstellenden gaven acte de présence. Voor foto’s, met een vraag of gewoon zomaar. Kortom, een nuttige en gezellige middag, met dank aan de 22 bezoekers en vooral aan Evert Kramer!

Voor het thuis even zoekgeraakte ridderspoor en andere oudheden-met-een-vraagteken komt er wellicht volgend jaar een herkansing. Goed bewaren dus.

>>> Bekijk hier een foto-impressie van de inloopmiddag <<<

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.